4

Mit jelent az erdőfelújítás?

Az emberi élet elengedhetetlen eleme a fa. Ősidők óta használja – menedék és „otthon” építésére, fűtéssel a meleg biztosítására, valamint egyéb kényelmi funkciók ellátására, bútorok képében. A fa nélkülözhetetlen volt a múltban és jelenleg is az. Azonban ahhoz, hogy a jövő nemzedéke is hasznosítani tudja a fa tulajdonságait és használni tudja annak előnyeit, az embernek hozzá kell járulnia az erdő újratelepítéséhez és ápolásához. 

Mindazonáltal pedig törekedni kell a mértékletességre is, hiszen csak ezen tényezők tükrében vagyunk képesek biztosítani a fenntarthatóságot. Így kerül előtérbe az erdőfelújítás – egy olyan művelet, amely során a kitermelt erdő helyén új és erős faállományt hoznak létre.

Miért van szükség erdőfelújításra?

Az erdő képes a regenerációra, azonban az emberi közreműködéssel sokkal hatékonyabban és gyorsabban tud újra benépesedni. Amennyiben az erdő egy részletén fakitermelés történt, azaz kivágásra kerültek az elöregedett fák, vagy valamilyen külső hatás által kipusztult az erdő faállományának java, akkor újbóli létrehozása vagy felfrissítése az elérendő cél. Ennek fejében pedig a fakitermelés számít az erdőfelújítás legelső lépcsőfokának.

Fakitermelési folyamat

Fakitermelés egy komplett folyamat, amely magába foglalja a munka megtervezését, a termelés lebonyolítását, valamint az ezzel járó teljeskörű adminisztrációt egyaránt. Ekkor természetes vagy telepített erdőből kivágásra kerülnek különböző típusú szálfák. A fadöntést követően gallyazás és darabolás művelete zárja a sort. A kitermelt fa elszállítását követően, valamint a terület gallyaktól, kérgektől és egyéb favágás után maradt hulladékoktól való megtisztítása után kezdődhet az erdőfelújítás folyamata.

Az erdőfelújítás művelete

Erdőfelújítás tekintetében beszélhetünk természetes, valamint mesterséges útról egyaránt. Természetes erdőfelújítás alkalmával a jelenlegi állomány szaporítóanyaga kerül felhasználásra. Ekkor a lehullott magokból vagy a területen lévő, kivágás után megmaradt tuskókból hagyják kihajtania sarjakat. Mesterséges erdőfelújítás esetében a terep- és talajrendezés után emberi beavatkozással elkezdődhet az erdősítés folyamata, amely történhet mag, csemete vagy dugvány útján.

Az erdőfelújítás lépései összefoglalva

1. Fakitermelés – elöregedő és veszélyes fák kivágása, hasznosítása

2. Terület kitisztítása – kérgek, gallyak és hulladékok összegyűjtése

3. Terep- és talajrendezés – talaj előkészítése

4. Facsemeték ültetése

5. Erdő ápolása
Felelős erdőtulajdonosként gondoskodj te is erdőterületed facsemetékkel való újranépesítéséről! Tudatos erdőgazdálkodással leszel csak képes biztosítani a szükséges famennyiséget a jövő nemzedéke számára. Amennyiben segítségre van szükséged az erdő újratelepítéséhez, akkor keress minket!