4

Ki lehet erdőgazdálkodó?

Legyen szó tudatos erdővásárlásról vagy egy terület örökléséről érdemes tisztában lenned azzal, hogy mit is kell tenned akkor, ha egy erdőrészhez és ezzel faállományhoz jutottál. 

Egy erdőt nem elegendő birtokolni és kiélvezni hasznosságát, ismerni kell annak működését, hiszen vannak olyan kötelezettségek, amelyet minden erdőgazdálkodónak be kell tartania. Olvass tovább és tudj meg többet erdőtulajdonosként és erdőgazdálkodóként a lehetőségeidről, kötelezettségeidről, valamint a szabályok betartásának fontosságáról.

Mi nevezhető erdőnek?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni magának az erdőnek a fogalmát. Erdő lehet az erdei termőföld, valamint a rajta kialakult életközösség összessége. Így az erdőgazdálkodási törvény érvényes az erdőkre, azok élő, valamint élettelen alkotóelemeire, külterületi fásításokra, valamint az erdőgazdálkodási helyszínekre – különböző létesítményekre és földterületekre egyaránt. Egyszerűbben azok a területek, amelyek megtalálhatók az Országos Erdőállomány Adattárban és erdőként kerültek nyilvántartásba. 

Ki az az erdőgazdálkodó?

Ahhoz, hogy az erdőben gazdálkodó tevékenységet végezhess, azaz foglalkozhass fakitermeléssel, engedélyt kell kérned az erdészeti hatóságtól. Annak ellenére, hogy az erdő a saját tulajdonodban áll, amennyiben ezt a lépést kihagyod súlyos bírsággal kell szembe nézned. Az engedélyhez az előzőekben is említett nyilvántartásba vétel szükséges.

Mire érdemes odafigyelni erdőgazdálkodóként?

Az erdőgazdálkodó válik felelőssé minden olyan elvégzett vagy esetlegesen elmulasztott munkáért, amelyet az erdőben el kell, vagy éppenséggel nem szabad el elvégezni. Az erdőgazdálkodó nem minden esetben maga a tulajdonos, így amennyiben az erdőgazdálkodó személye változik, akkor azt 30 napon belül jelenteni szükséges az Erdészeti Hatóság felé. 

Az erdőgazdálkodónak – amennyiben nem gyakorlott erdészről van szó – erdészeti szakszemélyzetre van szüksége az erdő karbantartásához. Ezeket a kötelezettségeket, valamint az erdőgazdálkodó lehetőségeit a Körzeti Erdőterv határozza meg, amely a legtöbb erdőrészletre vonatkozik. 
Az erdőgazdálkodással kapcsolatos kérdéseiddel fordulj bátran a területileg illetékes Erdészeti Igazgatósághoz. Amennyiben pedig fakitermeléssel kapcsolatos munkálatok elvégzéséhez keresel felelős szakembert, akkor fordulj hozzánk bizalommal!