4

Hogyan lehet erdőtelepítésre pályázni?

A klímaváltozás sajnos ma már egy visszafordíthatatlan folyamattá nőtte ki magát, amely korunk egyik legnagyobb kihívásának számít. Azonban még jelenleg is vannak olyan tevékenységek, melyek lelassíthatják és sokkal kedvezőbbé tehetik az ember életkörülményeit. A klímaváltozás egyik alapvető okozója a légkörben található megnövekedett széndioxid mennyiség, amely kivonását az erdők és növényviláguk végzi.

Ugyan a környezeti változások hatással vannak a növényzetre, az erdőségekre egyaránt, mégis az erdők jelenthetik a megoldást a következményekkel szemben. Az erdők képesek a klímaváltozás káros hatásainak ellensúlyozására, ezzel pedig a felgyorsult folyamat lelassítására. Így kellene egyre több gazdálkodó számára előtérbe kerülnie az erdőtelepítésnek, mint alternatív megoldásnak.

Miért lényeges az erdőtelepítés folyamata?

Az erdőgazdaság és annak támogatása létfontosságú feladat, hiszen mindez nem csak az erdős területeken történő faállomány kitermelését és felhasználását jelenti, hanem az erdők újratelepítését és folyamatos ápolását egyaránt. Ezzel pedig hozzájárulhat az ember a faállomány növekedéséhez.

Az elérendő cél fontossága

Egyre több uniós pályázat támogatja az erdőtelepítésre irányuló tevékenységeket. A pályázattal az elsődleges cél az ország erdőállományának növelése – azaz a jelenlegi 22 százalékról legalább 27 százalékra való emelése a 2023-as évre, valamint ezzel a lépéssel a harc felvétele a klímaváltozással. 

Kiemelt fontosságú szem előtt tartani az erdők sokszínűségének biztosítását, mivel a biodiverzitás növelésével egy ökológiailag stabil állomány jöhet létre, amely ellenáll a klímaváltozás romboló hatásainak. Ennek tekintetében az erdőtelepítés alkalmával előtérbe kell kerülnie az őshonos fajok telepítésének.

Hogyan tudsz pályázni?

Nem elegendő az a tény, hogy erdővel rendelkezel, a vissza nem térítendő támogatás megpályázásához különböző kritériumoknak kell megfelelned annak érdekében, hogy te is a támogatottak között legyél. Amennyiben termőföld, mező- vagy erdőgazdálkodó vagy, akkor jogosult lehetsz az „Erdősítési támogatás” megpályázására. 

Ennek tekintetében az alábbi tényezőket szükséges szem előtt tartanod:

  • Jogszerű földhasználóként jogerős erdőtelepítési engedéllyel rendelkezel.
  • Legalább fél hektáros területed van.
  • Amennyiben nem saját tulajdonú a telepítésre használt terület, akkor igazolni szükséges a jogosultságodat.

Mindazonáltal külön szabályok vonatkoznak a kieső jövedelem pótlására irányuló támogatási igény és az ápolási támogatásra egyaránt, így érdemesebb tüzetesebben utánanézni a 2023-as évig meghosszabbításra került pályázati kiírásra. Amennyiben segítségre lenne szükséged az erdőtelepítéshez, akkor bátran fordulj csapatunkhoz, akik leveszik a válladról a terhet!