4

Fák az ember szolgálatában.
Miért kell figyelmet fordítani a fenntartható erdőgazdálkodásra?

A fa életében, mint éltető oxigént biztosító növény és halálában, mint alapanyag egyaránt szolgálja az embert. Azonban nem csak az oxigén termeléséhez és a széndioxid lebontásához járulnak hozzá puszta jelenlétükkel, hanem garantálják a vizek minőségét, valamint szerepük elengedhetetlen a jövő energiaigényének biztosításában egyaránt. ’Halálukkal’ pedig elengedhetetlen alapanyagként szolgálnak az építőiparban – mind házak, mind pedig bútorok és egyéb használati tárgyak tekintetében és tüzelőanyagként is. 

Az erdőterületek nagysága évről-évre csökken az ember folyamatos terjeszkedése és a tudatos, valamint fenntartható erdőgazdálkodás hiánya miatt. Az embernek be kellene látnia, hogy fák és erdők nélkül nem létezik fenntartható jövő. Hiszen az erdők sokkal nagyobb mértékben hozzájárulnak megélhetésünkhöz, mint ahogyan azt elképzeltük. 

Mi mindent adnak az erdők?

Az erdők orvosolhatják napjaink egyik legégetőbb problémájának, a felgyorsult klímaváltozásnak az ütemét, hiszen csökkenthetik a légkörbe került szén-dioxid mennyiségét – ami a klímakrízis legalapvetőbb okozója. A faanyag-forrás, valamint a víz biztosítása mellett élelemmel is ellátja az embereket. Az erdei bogyós gyümölcsök, valamint a gombák sokunk kedvencei, amelyek szintén nehezen elérhetők lennének erdők jelenléte nélkül.

A faállomány a vidéken élők megélhetését is nagyban támogatja, hiszen a háztartások bevételének megközelítőleg 20 százalékát az erdők biztosítják. A leglényegesebb szerepük az építőiparban van, de számos családot látnak el tüzelőanyaggal, amely mind a fűtést és a melegvizet, mind pedig a főzés lehetőségét biztosítja. 

Fenntartható erdőgazdálkodás mozzanatai

A fenntartható erdőgazdálkodás magába foglalja az erdőirtások megszüntetését, az erdők folyamatos ápolását, valamint az erdőfelújítást és ezzel az kitermelt területek újraültetését egyaránt. Mindemellett pedig a leromlott állapotú erdőterületekre is külön figyelmet kell fordítani, amely az erdőtakaró helyreállításával eszközölhető.

Az erdőfelújításnak is megvannak a maga szabályai, amelyek betartásával biztosíthatóvá válik az erdő természetessége és egyben diverzitása.  Amennyiben szeretnél még többet megtudni a fenntartható erdőgazdálkodásról, akkor fordulj hozzánk bizalommal! Nagy múltra visszatekintő szakmai hátterünknek köszönhetően hasznos tanácsokkal tudunk szolgálni számodra!