4

Hallottál már az örökerdő fogalomról? Ismerd meg jelentését!

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a fenntarthatóság fontosságát az erdőgazdálkodás esetében sem. Amennyiben az ember szem elől téveszti ezt a kifejezetten lényeges tényezőt, akkor nem lesz képes megfelelő mennyiségű és minőségű faanyaggal ellátni a jövő nemzedékét, valamint biztosítani az erdők nyújtotta létfontosságú tényezőket.

Alfred Möller, az örökerdő elméletének megalapítója felismerte az erdők igaz arcát és képes volt egy egységes, önszerveződő organizmusként tekinteni rájuk. Ezzel megnyitva a kaput a fenntartható és természetközeli erdőgazdálkodás előtt, amelyből a jövő erdőgazdálkodási formája válhat. 

Mi az az örökerdő?

Az örökerdő, ahogyan azt a neve is tükrözi egy folyamatos erdőborítás, amely azt jelenti, hogy a fakitermelés következtében sem változik meg az erdő tájképi jellege. Azaz a kitermelés nem eredményez radikális változásokat, a külső szemlélődő számára szinte észrevétlen marad a folyamat. Ekkor az elsődleges cél az erdőklíma folyamatos fenntartása, melyet a változatos erdőszerkezet biztosításával lehet elérni.

Mely tényezőket kell szem előtt tartani?

Mindazonáltal egy örökerdő esetében ügyelni kell a vegyeskorúságra és az elegyességre is, amely azt jelenti, hogy az erdőnek tartalmaznia kell fiatal facsemetéket, de idősebb fákat, úgynevezett „famatuzsálemeket” egyaránt. Továbbá a holt fáknak is szerepük van az ökoszisztéma fenntartásában, hiszen élőhelyet biztosítanak számos faj számára. 

Ki felel az örökerdőkért?

Egy örökerdő létrehozásához és fenntartásához azonban komoly szakértelemmel rendelkező egyénre van szükség, aki ismeri a fák jellegzetességeit, tudja, hogy melyek a megtartandó és melyek a kivágásra ítélt fák. 

Az elmúlt 10 év leforgása alatt szerencsére egyre többen nyitnak a fenntartható erdőgazdálkodás irányába és ez által az örökerdők létrehozása felé, ezzel megalapozva a jövő erdeinek életét. Ezt a tényt mutatja az az adat is, hogy az elmúlt egy évtizedben az örökerdők mennyisége ötszörösére növekedhetett, vagyis ma már több, mint 100 ezer hektáron zajlik az örökerdő típusú gazdálkodás.

Amennyiben te is szeretnéd a tudatosságot és a fenntarthatóságot szem előtt tartani a saját erdőgazdálkodásod esetében, akkor kérd segítségünket! Tudjuk, mennyire fontos a megfelelő mennyiségű faállomány biztosítása a jövő nemzedéke számára.